Nove mjere! Muzika uživo se obustavlja i u muzičkim školama!

0
1814

Novi udarac za sve muzičare, od 15. februara se zaključavaju instrumenti i u muzičkim školama!

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić obavjestila je javnost o novim mjerama protiv korona virusa u obrazovanju.
Ona navodi da će zabrana muzike uživo u svim Osnovnim i Srednjim muzičkim školama biti samo do kraja polugodišta:
Individualni časovi u muzičkim školama će se izvoditi teoretski dok se situacija sa korona virusom ne poboljša. Nakon što se utvrdilo da zvuk instrumenta, naročito violine, značajno doprinosi širenju virusa, mi smo bili prinuđeni na ovaj korak. U izradi je poseban nastavni plan i program za ovakav vid nastave koji će biti proslijeđen svim prosvjetnim radnicima muzičkih škola. Djeca će na časovima svirati na instrumentima sa kojih su uklonjene žice, te na taj način neće ispuštati zvuk. Instrumente koji nemaju žice će zamjeniti makete instrumenata.

Profesor gitare Jakša Perović smatra da ovo nije najbolje rješenje:
– Sviranje na gitari bez žica ne može biti kvalitetno kao sviranje po žicama. Smatram da će ovo značajno unazaditi muzički razvoj djeteta i da je trebalo naći drugo rješenje. – decidan je Perović.

Sličnog razmišljanja je i profesorica violine Biljana Petrović:
Odluka da se skidaju žice sa violine je katastrofalna. Mislim da bi po učenike bilo bolje da se skinu samo strune sa gudala, ali šta je tu je.

Vaša reakcija?
+1
2
+1
0
+1
1
+1
47
+1
1
+1
1
+1
0

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime