Dnevnice i do 25 KM, ali radnika nigdje!

4
11006

Pored niskih otkupnih cijena, semberske poljoprivrednike muči i sve teže pronalaženje nadničara. Za dobrog radnika su spremni, kako kažu, platiti i punih 25 KM plus jedan obrok za 12 sati rada.

U semberskom selu Crnjelovo vlada prava pomama za nadničarima. Berba krastavaca je u punom jeku, a usjevi propadaju na njivama jer nema ko da ih bere.
Tihomir Pantić, poljoprivrednik iz Crnjelova, pod krastavcima ima oko 250 duluma, a nadničare traži čak i preko oglasa:
– Kuš bolje odmene, lijepo nudim ko ček obrok, dvaes moraka naruke i vrećcu krostavaca. Radi se od 6 izjutra pa do 6 posle podne, obrok je u dvanes. Al niko neće, gledam onaj šljam po gradu, puni kafići, sve to ima kojekake torbice a unjima nema ni dvie morke.

Na njivi smo zatekli nadničara iz Bijeljine koji želi ostati anoniman:
– Ja sam prinuđen doći ovd da radim da bi se preranio. Tolko sam pocrnio na njivi da imam problema sa policijom, misle da sam migrant kad stopiram naveče iscrnjelova kade oću kući. Ja tije 25 maraka i ne osjetim, popušim 10 i kupim dvie argete đeci, ja da ti vidiš te sreće kad dođe tajo kući. Al et, bar nismo gladni…

U Crnjelovu je sve češće i otimanje radnika sa njive. Zadnji takav slučaj je zabilježen prošle sedmice kada je došlo i do fizičkog obračuna kardanima.

Vaša reakcija?
+1
7
+1
3
+1
5
+1
229
+1
7
+1
7
+1
19

4 KOMENTARA

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime